De Topweg-methode

fase 3: mouwen opstropen

De goede dingen doen

In deze fase maak je duidelijke keuzes over hoe je de Top wilt bereiken, op basis van de informatie die je tijdens je Exploratie hebt vergaard. Als leiding neem je een besluit over de propositie aan klanten (en wie je klanten moeten zijn), besluit welke waarde je organisatie voor ze toevoegt. Je bepaalt strategieën om gebruik te maken van gunstige omstandigheden. Van ongunstige omstandigheden en andere risico’s bedenk je welke je accepteert en welke risico-verminderende acties je voor de andere neemt. Je maakt keuzes over de samenstelling van je eigen team en over met wie je samenwerkt.

Het maken van keuzes betekent vaak ook dat je met dingen moet stoppen. Bepaalde klanten, producten en diensten zullen niet meer bij de huidige fase van je onderneming passen. Neem daar actief afscheid van.

De dingen goed doen

In de Exploratie-fase heb je een aantal mogelijke oorzaken gevonden voor de dingen die niet goed gingen. In deze fase besluit je wat de meest waarschijnlijke oorzaak is, of die met de grootste effecten. Je bepaalt hoe je die oorzaak gaat wegnemen en welk effect je van die maatregel verwacht.
Dit is de Act-fase van de verbetercyclus.

Het gaat niet om de beste keus maken. Het gaat om het maken van een keus en er dan het beste van maken. – Omdenken

Scroll naar boven