De Topweg-methode

fase 4: lijnen uitzetten

De goede dingen doen

Het is nu tijd om de route concreet uit gaan zetten. In deze fase bepaal je de mijlpalen, ofwel tussentijdse doelstellingen, die je wilt realiseren op weg naar de Top. Stel ook de volgorde van de mijlpalen vast en op welk moment je ze wilt bereiken. Voor de dichtstbijzijnde mijlpalen benoem je acties, op zijn minst wat je eerste stap is.

Bepaal ook op welke manier je de voortgang wilt monitoren. Dat moet frequent, maar ook weer niet te vaak zijn. Je moet immers waar nodig en op tijd kunnen ingrijpen om richting Top te blijven gaan.

Met enige regelmaat zul je naar deze fase terugkeren. Bijvoorbeeld omdat je een mijlpaal hebt bereikt, en dus aan de volgende etappe gaat beginnen.

De dingen goed doen

In deze fase bepaal je ook hoe er gewerkt moet worden. Welke processen zorgen ervoor dat klanten krijgen wat bedoeld en aan ze beloofd is? In deze fase worden procedures, protocollen, werkinstructies vastgesteld. Verantwoordelijkheden en bevoegdheden toegekend. De machines, ICT en gebouwen geselecteerd en ingericht. De milieu- en arbeidsomstandighedeneisen geïmplementeerd. Kwaliteitsniveaus van de producten en diensten bepaald.

Bepaal ook hoe je wilt meten of alles onder controle is. Je moet immers in de gaten houden of je onderneming goed blijft draaien, producten en diensten goed zijn, medewerkers optimaal hun bijdragen (kunnen) leveren, en klanten nog tevreden zijn. Bepaal niet alleen welke prestatiemetingen, of kpi’s, je wilt monitoren, maar ook hoe vaak.

Dit is de Plan-fase van de verbetercyclus.

Als succes een keuze is, is falen je eigen schuld – Ilja Leonard Pfeijffer

 

Scroll naar boven