Een paarse koe

Om jouw onderneming succesvol te laten worden, helpt het als je opvalt. Natuurlijk moet je product of dienst goed zijn, en je interne organisatie op orde, maar dat is niet genoeg. Vergelijk het met dit: als je door het land rijdt, ben je in de lente blij verrast dat de koeien weer in de wei staan. Maar na een paar dagen valt het je niet echt meer op dat ze er staan. Terwijl het allemaal prima koeien zijn: ze leveren lekkere melk en/of worden een sappige biefstuk, om het maar even plat te slaan tot een product. Maar de individuele producent valt dus niet meer op. Staat er opeens een paars exemplaar tussen, dan is je aandacht getrokken: hoe smaakt haar kaas, is haar stoofvlees extra lekker?

Die nieuwsgierigheid die een paarse koe oproept, zou jij die voor jouw organisatie niet ook bij jouw potentiële klanten willen oproepen? Natuurlijk wel! Dat wil iedereen, en toch zijn er maar weinig paarse koeien actief op de markt. De belangrijkste redenen dat het er zo weinig zijn, zijn angst en gemakzucht. Angst om nieuwe dingen te doen en dus het vertrouwde te verlaten. Gemakzucht omdat de huidige producten en diensten nog best leuk verkopen.

Omdat je zelf kunt besluiten niet bang of gemakzuchtig te zijn, is de eerste stap om van jouw bedrijf een paarse koe te maken vrij gemakkelijk te zetten. En put daarna uit deze tips:

 • Opvallend zijn zit meestal niet in grote dingen, maar juist vaak in kleine dingen. De manier waarop je communiceert, de manier waarop je de telefoon opneemt (of dat je überhaupt telefonisch bereikbaar bent), de vormgeving van je product, etc. Kijk ook nog eens kritisch naar je processen.
 • En maak er een gewoonte van om ‘riskante’ dingen uit te proberen zodra de mogelijkheid zich voordoet. Dan zie je meteen wat werkt en wat niet.
 • Vraag "waarom niet?" Zoek dingen die in jouw industrie of vakgebied niet gedaan of ‘not done’ zijn en ga die juist doen. Aandacht gegarandeerd.
 • Denk klein. Richt je op een hele specifieke markt en zorg dat je daar de enige logische keuze wordt. Misschien is dat wel de markt waar nu al je meest enthousiaste klanten inzitten…
 • En wees extreem. Zorg ervoor om bijvoorbeeld de grootste, de kleinste, de goedkoopste, de snelste, de gemakkelijkste, de meest besproken, de oudste, de nieuwste te zijn.
 • Maak onderscheid tussen je klanten. Bepaal welke klanten je het meest opleveren. En label ook de klanten die de meeste invloed op andere klanten hebben. Richt je met je producten en diensten, advertenties, loyaliteitsprogramma’s, etc. op deze twee groepen. De rest volgt vanzelf.
 • Breng een product op de markt dat concurreert met een eigen, niets opbrengend product.
 • Creëer twee teams:
  1) de uitvinders, om steeds een nieuwe paarse koe te bedenken, en
  2) de melkers, om zoveel mogelijk uit de bestaande koeien te halen.
  Scheid deze groepen, fysiek en organisatorisch.

Ontleend aan 'Purple Cow: Transform Your Business by Becoming Remarkable' door Seth Godin. Lees hier zijn eigen samenvatting van het boek. (Tip: sla de wat Amerikaanse en verouderde voorbeelden na de introductie over, en ga weer verder bij "Why There Are So Few Purple Cows".)

Scroll naar boven