Succesfactoren voor leiderschap

In een artikel van enige tijd terug werden de vier belangrijkste succesfactoren van goed leiderschap benoemd. Deze zijn natuurlijk niet nieuw, maar het is wel gemakkelijk om ze eens bij elkaar te zien:

  1. Leiders moeten zich laten leiden door het belang van de groep, groepsbelang gaat voor eigen behoeftes. De sterkte van een organisatie hangt voor een groot deel af van leiders die het belang van de werknemers voorop stellen. Dit vraagt dus soms persoonlijke offers van de leider.
  2. Leiders moeten proberen het beste uit hun medewerkers te halen, mensen stimuleren om een hoger niveau te bereiken. Dit wordt in de Gung Ho methode beschreven als de gave van de gans: Moedig anderen aan, geef complimenten, dit levert uiteindelijk enthousiaste medewerkers op.
  3. Als je woorden niet blijven hangen, heb je ze niet gezegd. Goede communicatie is belangrijk. Als leiders hun strategie duidelijk overbrengen, weten medewerkers wat te doen zonder verdere instructies.
  4. Je moet soms ook leiding geven naar boven, om je eigen leiders voor rampspoed te behoeden. We zijn dit in de Westerse wereld niet gewend, omdat we met hierarchieën zijn opgegroeid. Ondanks dat het verkeerd aanvoelt, is het soms nuttig en nodig; ook jouw leiders zijn niet alwetend. Leiderschap is niet alleen het mobiliseren van de mensen onder je, maar ook het sturen (met veel tact) van de mensen boven je.

(bron: Harvard Business Review okt. 2001)

Scroll naar boven